Programa de la jornada d’estudi. La revolució russa i l’estat: del Consell de Comissaris del Poble a la NEP (1917-1921)


Posted in Activitats, Història | Tagged | Leave a comment

Jornada d’estudi. La revolució russa i l’estat: del Consell de Comissaris del Poble a la NEP (1917-1921)


Posted in Història, Notícies de l'ACIM | Tagged | Leave a comment

Vídeos de la jornada la revolució russa de febrer i l’onada revolucionària europea, 1917-1921

Us presentem els vídeos amb les intervencions a la La revolució russa de febrer i l’onada revolucionària europea, 1917-1921, que es va realitzar el passat 3 de març organitzada per l’Espai Marx, El viejo topo, Fil roig i l’ACIM.

1. Presentació https://youtu.be/nuHw2XcdrBo

2. França i la revolució  https://youtu.be/je8iPRnbA5g

3. Espanya i la revolució  https://youtu.be/1CfCLmMgc3I

4. Rússia i la revolució de febrer  https://youtu.be/j4dmb3jnsSU

5. Gran Bretanya i els shop stewards https://youtu.be/S9tbciHIJS0

6. Itàlia: ocupacions de fàbriques i camps https://youtu.be/wP5p51XF0T0

7. Alemanya i els espartaquistes https://youtu.be/aqr-96XQwEg

8. Rússia, les revolucions camperoles  https://youtu.be/KAGbts97XBw

9. Poema de Maiakovski https://youtu.be/we5i5ckPKAo

10. Debats  https://youtu.be/4XoA9QCX4Nw

Posted in Història, Notícies de l'ACIM | Tagged | Leave a comment

Curs: La UE y el euro. Un análisis desde el marxismo

Us passem enllaç als àudios del curs organitzat pels nostre companys de la Fundación de Investigaciones Marxistas sobre La UE y el euro. Un análisis desde el marxismo

Del 17 de febrero al 6 de marzo tuvo lugar en la Universidad Complutense de Madrid (UCM), uno de los debates más profundos e intensos que sobre la UE y el euro que han tenido lugar en España y Europa.

Organizado por la Fundación de Investigaciones Marxistas (FIM) y por el Instituto Universitario de Investigación de Estudios Euro-Mediterráneos de la UCM (EMUI-UCM), a través de ocho seminarios y durante cuarenta horas, profesores universitarios y activistas sociales se reunieron para trazar el que ha sido hasta ahora, el intento más completo de plantear una alternativa global a la UE y el euro en España.

Profesorado de seis universidades públicas españolas y activistas de ATTAC, plantearon una alternativa en la que se han tratado aspectos históricos, geopolíticos, territoriales, industriales, fiscales, bancarios, comerciales, financieros, monetarios, jurídicos y laborales, desde los que materializar una alternativa a la UE y el euro. El contenido de los seminarios han supuesto una actualización y revitalización del enfoque marxista aplicado a la economía mundial y a las relaciones internacionales y la geopolítica contemporánea.

Con la presencia de prestigiosos profesores como Xavier Arrizabalo de la UCM o Joaquín Arriola de la UPV, en el curso participó una joven generación de economistas marxistas entre los que se encuentra Juan Pablo Mateo Tomé de la Universidad de Valladolid, Mario del Rosal de la Universidad Carlos III o Javier Murillo de la UCM, junto a activistas prestigiosos como la excoordinadora de ATTAC Sol Sánchez. El curso ha estado dirigido por el joven y prestigioso investigador de la UCM y de la FIM, Santiago Armesilla, autor de varios libros sobre economía y marxismo, al cual le debemos la grabación de todas las sesiones, material que hacemos público:

01 Xabier ArrizabaloDel Plan Marshall a la Troika: la UE, ni unión ni europea
Audio
02 Eddy Sánchez IglesiasLa crisis de la Unión Europea y la reconfiguración de la geopolítica internacional
Audio
03 Juán Pablo Mateo ToméEl capitalismo español y su proceso de acumulación en el marco del euro (1995-2014)
Audio
04 Sol SánchezEl TTIP y la reconstrucción del Occidente capitalista
Audio
05 Javier MurilloEl euro como instrumento de aplicación del ajuste salarial. Un análisis desde la perspectiva española
Audio
06 Joaquín Arriola¿Salir del euro sin salir del capitalismo?
Audio
07 Mario del RosalEl Banco Central Europeo, su ideología y contradicciones
Audio
08 Javier NavascuésLa Unión Monetaria como estrategia de organización del poder del capital
Audio

Junto a los audios, en el siguiente enlace se pueden consultar el resto de materiales, así como el desarrollo del resto de los cursos previsto para este curso: https://hismatblog.wordpress.com/curso-1o-2016-2017-economia-politica-marxista-04802/

Posted in Economia i Treball, Materials | Tagged , | Leave a comment

L’exposició Preses de Franco a Sabadell

Del 2 al 19 de març al Casal Pere Quart

Horari de l’exposició: De dilluns a divendres, de 8 a 22 h; dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 i de 18 a 21 h

L’exposició, produïda per l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes i la Fundación de Investigaciones Marxistas, vol mostrar les experiències penitenciàries de les dones empresonades, a través d’un diàleg entre memòria i història, entre imatges i testimonis que ens acosten a la realitat des d’una perspectiva biogràfica. Experiències de dones que van ser separades dels seus fills i van patir les inhumanes condicions del sistema penitenciari franquista en presons i convents, els càstigs, les humiliacions, la tortura física i psicològica. Però també experiències de supervivència i solidaritat.

Aquesta exposició vol contribuir a fer visibles les històries de moltes dones que, des de les seves reivindicacions, van obrir una escletxa en el model de societat dominant, desafiant tant el feixisme com la societat patriarcal.

La història d’aquestes dones i les seves experiències penitenciàries ens remeten, tal com argumenten els investigadors principals d’aquest projecte, a una història que se’ns presenta “com una tasca intel·lectual i ètica sense la qual difícilment podrem entendre les dimensions de la política d’extermini portada a terme pel franquisme”.

Exposició en homenatge a totes les dones que van patir la repressió franquista, i que per la seva condició de dones i represalies que van patir en aquell moment, van ser empresonades perdent els drets polítics i la seva independència. L’exposició mostra les seves experiències penitenciàries entre imatges i testimonis que ens acosten a la realitat que van viure des d’una prespectiva biogràfica. Experiències de dones que van ser separedes dels seus fills i van patir les inhumanes condicions del sistema penitenciari franquista en presons i convents, els càstigs i les humiliacions, la tortura física i psicològica, però tambè mostra les experiències de supervivència i solidaritat.

Posted in Activitats, Història | Tagged , | Leave a comment

La revolució russa de febrer i l’onada revolucionària europea, 1917-1921: Programa de la jornada

Posted in General | Leave a comment

3 de març: La revolució russa de febrer i l’onada revolucionària europea, 1917-1921

Posted in Història, Notícies de l'ACIM | Tagged | Leave a comment

La transició a Veneçuela, moment actual

Xerrada el proper divendres 14 d’octubre a les 19 h. a l’Ateneu Dignitat de Barcelona (Carrer Padilla, 360 (Metro Alfonso X)). Amb:

Luciano Vasapollo (professor d’economia de la Università La Sapienza)

Posted in Notícies de l'ACIM | Tagged | Leave a comment

Vídeo homenatge a Francisco Fernández Buey

Us deixem el vídeo editat per Iñaki Vázquez amb motiu de l’homenatge que es va retre a Francisco Fernández Buey a la primera sessió del Segon Congrés d’Història del PSUC

Posted in Biografies | Tagged | Leave a comment

6, 7 i 8 d’octubre: Segon Congrés d’Història del PSUC

Posted in Història, Notícies de l'ACIM | Tagged | Leave a comment