Parlem d’imperialisme avui

Posted in Història, Notícies de l'ACIM | Tagged , | Leave a comment

Publicació: “E. P. Thompson: marxismo e historia social”

Us informem de la recent publicació del llibre E.P. Thompson: marxismo e història social, publicat per l’editorial Siglo XXI, amb el suport de la FIM, i editat per Julián Sanz, Francisco Erice i José Babiano, amb les aportacions d’un destacat conjunt d’investigadors.

En el següent enllaç: E. P. Thompson-1 podeu descarregar un PDF que inclou la portada, índex i la introducció de l’obra.

 

 

Posted in Història | Tagged , | Leave a comment

Segon Congrés d’Història del PSUC: Canvi de dates !!!

¡NOTIFICACIÓ DE CANVI DE DATES!

Atesa la possibilitat que es tornin a convocar eleccions generals pel 26 de juny, i què, de ser així, interferirien les tasques del Congrés i la seva visibilitat mediàtica, el comitè organitzador considera prudent endarrerir la celebració del Segon Congrés d’Història del PSUC. La data més adient, una vegada ja començat el nou curs acadèmic, activitat que ocupa bona part dels i les ponents, comunicants i potencials assistents, és la del 6, 7 i 8 d’octubre de 2016. Es manté el programa i es perllonga fins el 15 de juny la presentació definitiva de les comunicacions. En qualsevol cas, ja es poden fer efectives les inscripcions par participar-hi, d’acord amb els termes descrits en aquesta circular i en el compte corrent que s’hi assenyala.

SEGON CONGRÉS D’HISTÒRIA DEL PSUC

Barcelona, 2016
Museu d’Història de Catalunya

TERCERA CIRCULAR
(març de 2016)

El juliol de 2016 es compliran 80 anys de la fundació del Partit Socialista Unificat de Catalunya, un partit fonamental en la història de les classes treballadores i populars i en la del nostre país. Ho fou durant el anys de la guerra civil i, més endavant, en la lluita contra la dictadura franquista; protagonista, també, de la transició. El pes de la seva intervenció en aquestes tres etapes de la història de Catalunya han fet d’ell, més enllà de la crisi de començaments de la dècada dels vuitanta, un referent per a les generacions actuals, d’historiadors i de lluitadors socials. Amb motiu d’aquest aniversari el Grup d’Estudis República i Democràcia (GERD) de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes i la Fundació Nous Horitzons organitzen un segon congrés d’història del PSUC, que es desenvoluparà en tres apartats: les generacions militants, els seus combats i el PSUC en la transició.

 

PROGRAMA:

PRIMERA JORNADA

10-10.30 Recepció i inscripció.

10.30-11.30:Conferència inaugural: El moviment comunista i la lluita per la democràcia

11.30-12 En el record dels que ens han deixat: Francisco Fernández Buey i Miquel Caminal ; a càrrec de Víctor Rios i Anna Salles.

PRIMERA SESSIÓ : Militants del PSUC

12-14.00. La generació de la guerra: José Luis Martín Ramos ; Josep Puigsech
Debat

16-18. La generació de la dictadura: Nàdia Varo ; Xavier Domènech ,
Debat

18-20. La generació de la transició: Andreu Mayayo ; Juan Andrade
Debat

SEGONA JORNADA

SEGONA SESSIÓ: Combats del PSUC
10-12. El combat cultural. Maria Campillo ; Joaquim Sempere
Debat

12-14. El combat nacional. Manel López Esteve ; Giaime Pala
Debat

16-18. Combats socials. Els moviments veïnals. Marc Andreu ; Jordi Mir
Debat

18-20. Motor de la lluita antifranquista : mobilització de masses i política unitària. Carme Molinero, Pere Ysàs ; Francisco Erice
Debat

TERCERA JORNADA

10-12. Relació de comunicacions presentades al congrés

TERCERA SESSIÓ Transició i Crisi

12-14. Aproximació històrica. Carme Cebrián ; Joan Tafalla; Ferran Gallego

16-17.30. Taula de testimonis

17.30-19.30 Debat

Conclusions del congrés i cloenda

PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS

Les comunicacions hauran d’atenir-se a les següents normes:

S’acceptaran comunicacions en totes les llengües oficials de l’estat, així com en alemany, anglès, italià, francès i portuguès.

Les propostes de comunicació es faran arribar al Comitè Organitzador per mitjà d’un document de text adjunt a un missatge i en format Word o compatible, enviat a l’adreça de correu electrònic Josep.Martin@uab.cat. En elles s’inclouran el títol de la comunicació, un resum d’unes 600 paraules i algunes dades personals del/de la comunicant: nom, adreça electrònica, adreça postal, situació professional, institució a la qual pertany.

L’organització del congrés comunicarà per correu electrònic l’acceptació o no de les propostes rebudes.

El text definitiu de la comunicació s’enviarà a l’adreça electrònica abans indicada mitjançant un document de text adjunt a un missatge, i en format Word o compatible, abans del 15 de març de 2016.

L’extensió màxima de cada comunicació serà de 9.000 paraules, inclòs els espais, les notes i la bibliografia.

Les normes per a la redacció de les comunicacions s’enviaran als comunicants, juntament amb l’acceptació de la seva comunicació, mitjançant un missatge de correu electrònic.

Les comunicacions es publicaran en el Dipòsit Digital de Documents de la UAB [http://ddd.uab.cat/] si no hi ha cap indicació en contrari per part de l’autor/a.

INSCRIPCIÓ

La inscripció donarà dret al corresponent certificat d’assistència. Es podrà fer mitjançant ingrés en el següent compte bancari: 2100 – 0424 – 33 – 0200332723 ; o també en,o en el mateix lloc i dia de celebració del congrés

Els comunicants tindran una rebaixa en el preu de la inscripció del 50% i dret a un certificat específic.

Pels estudiants que acreditin la seva condició la inscripció serà gratuïta i podran sol·licitar també un certificat d’assistència

Comitè Organitzador

José Luis Martín Ramos (GERD-UAB)
Francisco Morente (GERD-UAB)
Giaime Pala (GERD-UAB)
Josep Puigsech (GERD-UAB)
Eduard Amouroux (Fundació Nous Horitzons)
Carme Cebrián (Fundació Nous Horitzons)
Antoni Lucchetti (ACIM)
Mariano Aragón (ACIM)
Manuel Bueno (FIM-Secció d’Història)

Posted in Activitats, Història, Notícies de l'ACIM | Tagged | Leave a comment

La crisis del comunisme: el cas d’Itàlia

Us presentem els vídeos de la conferència que va organitzar la Xarxa Socialista Unificada de Catalunya, dins del seu programa de formació política, el passat 25 de febrer a l’Ateneu Dignitat.

El tema de l’acte va ser la crisi del comunisme, centrada en el cas italià, i el ponent l’historiador Giaime Pala. La presentació va anar a càrrec Miguel Candel.

Primera part

Segona part

Tercera part

Quarta part

Cinquena part

Sisena part

Setena i última part

Posted in Història | Tagged , , | Leave a comment

Nova sessió de debats marxistes a Sarrià

L’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes organitza el proper dijous 10 de març de 2016 a les 19 h. a la Casa Orlandai un nou debat marxista a Sarrià:

Posted in Activitats, Notícies de l'ACIM | Tagged , | Leave a comment

Sessió dels debats marxistes a Sarrià

L’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes organitza el proper dijous 14 de gener de 2016 a les 19 h. a la Casa Orlandai un nou debat marxista a Sarrià:

Marx, l’arma de la crítica

Amb Joaquim Sempere

Us esperem

Posted in Activitats, Notícies de l'ACIM | Leave a comment

1915-2015 Conferència de Zimmerwald: El moviment obrer contra la guerra i cap a una tercera internacional

Més informació: https://centenarirevoluciorussa.wordpress.com/2015/11/28/1915-2015-conferencia-de-zimmerwald-el-moviment-obrer-contra-la-guerra-i-cap-a-una-tercera-internacional-312-19h/

Posted in Activitats, Història | Tagged , | Leave a comment

Medio siglo después: E.P. Thompson y la formación de la clase obrera en Inglaterra

Posted in Activitats | Tagged , , | Leave a comment

Presentació de les memòries de Lluís Martí Bielsa: “Un d’entre tants. Memòries d’un home amb sort”

El dimarts 6 de novembre, a les 19 hores, tindrà lloc la presentació del llibre que recull les memòries dels trenta primers anys de la vida de Lluís Martí Bielsa (1921-1952): Un d’entre tants. Memòries d’un home amb sort. L’acte es celebrarà a la sala Plateria de la seu de CCOO de Catalunya, Via Laietana 16, Barcelona i serà conduït per la periodista Montse Armengou a través d’una conversa amb Lluís Martí Bielsa, en la qual faran junts un recorregut per algunes de les anècdotes que s’expliquen en el llibre.

Posted in Biografies, Notícies de l'ACIM | Tagged , | Leave a comment

República i federalisme: per una sortida d’esquerres a la crisi econòmica i el conflicte polític

El fracàs de la reforma estatutària promoguda pel tripartit ha posat en evidència l’esgotament del sistema autonòmic, definitivament desbordat per la manifestació de l’11 de setembre i les seves conseqüències polítiques. S’ha obert així de nou el debat, en profunditat, sobre l’organització territorial de l’estat que ha pres per sota una dimensió d’etapa constituent.

Aquest procés ha coincidit – no sense causes i conseqüències, -amb la crisi financera que el neoliberalisme, avui dominant al món, ha convertit en depressió econòmica pel seu designi d’aprofitar-la per desarticular l’estat del benestar i privatitzar, al màxim, les instàncies d’intervenció econòmica i assistència social. En la cruïlla d’aquest dos processos, la formació que avui governa a Catalunya, el nacionalisme català, conservador i neoliberal, ha volgut posar-se al capdavant del debat territorial, restringint-lo a un debat identitari unidimensional, per consolidar la seva hegemonia, i evitar, al mateix temps, l’erosió social que li suposa la seva ferma adhesió al programa de la depressió.

Amb equívocs i ambigüitats -i afavorit per les respostes del govern de l’Estat, el PP i fins i tot una part de l’esquerra espanyola- l’actual Govern de la Generalitat ha posat sobre la taula, com si fos l’única opció viable ara mateix, la de la independència de Catalunya. Ho ha fet amb una maniobra política, fins ara amb èxit; amb un ús partidari de l’onze de setembre i dels mitjans de comunicació públics, d’enaltiment d’una denominada Assemblea Nacional Catalana, que és una projecció seva i dels seus apèndixs polítics en el camp del nacionalisme. Una maniobra que li ha permès deixar en la foscor la seva pròpia erosió per la política de retallades que ha vingut practicant i que des de la primavera passada havia anat produint una onada creixent de contestació social, amb el moviment del 15-M, les vagues de treballadors i estudiants, las mobilitzacions contra els desnonaments i tantes i tantes manifestacions d’indignació i rebuig.

El que està en joc el 25 de novembre no és, en primer terme, la independència, sinó l’establiment d’una nova correlació política, que fins i tot substitueixi com a referent la manifestació de l’11 de setembre. Correlació en la qual Convergència i Unió aconsegueixi l’espai de maniobra absolut que necessita per gestionar la crisi política i econòmica i garantir una nova hegemonia per dècades, com la de l’etapa pujolista. També està en joc l’anorreament de l’esquerra crítica amb les polítiques neoliberals, sigui per la via del desdibuixament polític o per la via de la minimització electoral, o les dues sumades.

És una elecció per una legislatura, no per un moment de decisió. Per tant cal tornar a posar, també, en el primer pla del debat l’actual crisi econòmica i les intencions i conseqüències de la política neoliberal, de la qual CiU fins ara s’havia manifestat com a millor intèrpret que el mateix Partit Popular. I no només plantejar el debat en termes de denúncia, sinó sobretot en termes d’alternativa: una resposta d’esquerres de transformació social i econòmica, que reivindiqui sense reticències les polítiques públiques d’assistència i protecció social i propugni anar més enllà amb la proposta d’un nou model polític i social, no capitalista i radicalment democràtic; de superació de la configuració neoliberal de la Unió Europea i de la unió monetària, avui per avui al servei dels centres de poder econòmic i sense sistemes de control democràtic real sobre la presa de decisions i l’execució de les polítiques comunes . En aquesta línia cal reforçar la pressió per la renovació democràtica, immediata; cosa que ha d’incloure la sempre ajornada qüestió de la forma de l’Estat, obrint pas a la substitució del règim monàrquic pel republicà, en una decisió lliure i específica del poble.

Pel que fa al debat territorial, el primer que refermem és la defensa d’una resolució basada en el reconeixement i exercici del dret d’autodeterminació; per mitjà d’una consulta popular específica en termes de disjuntiva, no del plebiscit d’una única proposta. Entenem que ni l’estat centralista ni la fórmula, unitària, de les autonomies representa la multinacionalitat que existeix en el territori de l’estat espanyol. I també que la independència, que no ha estat l’opció històrica de l’esquerra alternativa, tampoc és, a més, la solució que tradueix, en termes institucionals, aquesta multinacionalitat, també present dins de Catalunya.

Per això defensem com alternativa pròpia la instauració d’una reorganització política territorial republicana i federativa, hereva de la tradició emancipadora del federalisme català i espanyol, des dels temps de Pi i Margall. Aquesta solució federativa ha d’adequar-se a la multinacionalitat, reconeixent i traduint políticament i institucionalment l’acord d’unitats sobiranes, corresponents a les diferents nacionalitats, que s’uneixen en un pacte lliure de pobles lliures.

ADHESIONS:
Les persones que desitgin incorporar la seva signatura de suport a aquest manifest ho poden fent enviant les seves dades (noms i cognoms, professió, ciutat i DNI ) a una de les següents comptes de correu: “Alejandro Andreassi Cieri” alejandro.andreassi@uab.cat, “josé luis martín ramos” josep.martin@uab.cat i “Salvador López Arnal” salarnal@gmail.com.

Més informació a: http://republicaifederalisme.wordpress.com/

Primeres adhesions
Manuel Martínez Llaneza,  Profesor Titular de Universidad. UPM,  Madrid
Salvador López Arnal,  Colaborador de Rebelión y El Viejo Topo.  Barcelona
Carlos M. Gutiérrez González,  Administrativo y estudiante de Historia
Àngel Duarte Montserrat,  Catedràtic d’Història Contemporània Universitat de Girona,  Girona
Jaime Ramajo Escalera,  Economista
Rosa Ribell Boada,  Jubilada,  Sabadell
José Luis Martín Ramos,  Catedràtic d’Història Contemporània Universitat Autònoma Barcelon,a  Barcelona
Alejandro Andreassi Cieri,  Professor Titular d’Universitat.  Universitat Autònoma Barcelona,  Sant Cugat del Vallès
Jordi Torrent Bestit, Jubilat,  Barcelona
Joaquín Miras Albarrán,  Profesor de IES,  Sant Cugat del Vallès
Carlos Valmaseda Blanco,  Bibliotecario,  Badalona-Manila
Soledad Bengoechea Echaondo,  Historiadora,  Barcelona
Giaime Pala,  Historiador,  Barcelona
Antonio Navas Robles,  Médico de familia,  Barcelona
Joan Tafalla,  Mestre d’ensenyament primari,   Sabadell
Francisco Morente,  Professor Titular d’Universitat 
Universitat Autònoma de Barcelona,  Cardedeu
Martín Rodrigo Alharilla,  Professor Titular d’Història Contemporània,  Terrassa
Alberto Herbera López,  Obrer metal.lúrgic,  Molins de Rei
Núria Bergé Pijuan,  Mestra d’Ensenyament Secundari, Jubilada,  Barcelona
Carles Gil Farré,  Professor,  Barcelona
Eduard Rodríguez Farré,  Professor d’investigació i metge,  Barcelona
Antoni Montserrat Solé,  Economista,  Barcelona
Mariano Aragón Pascual,  Director de la ACIM,  Sant Cugat del Vallès
Miguel Riera,  Editor,  Mataró
Francisco J. Saucedo Pedregal, Bombero,  Barcelona
Ramón Franquesa Artés,  Profesor de la UB, Económicas,  Barcelona
Antoni Lucchetti Farré,  Abogado,  Barcelona
Manel Gracia,  Jubilado
Ángel Trasobares Castillo,  Historiador,  Barcelona
Marta Campoy Fernandez , Professora Inst Pere Calders,  Sabadell
Miguel Ángel Domenech Delgado,  Jubilado
Salvador Jové Peres,  Economista i Ex-eurodiputado de IU,  La Garriga
Elena Lorente Pérez,  Periodista i profesora,  Barcelona
Maria Teresa de Pedro Bonilla,  Enfermera y Licenciada en Historia,  Madrid
Armando Sánchez López,  Metalúrgico,  Terrassa
Matteo Manfredi,  Archivero,  Barcelona
Juan Isidro Calderón Paz,  Profesor de Secundaria,  Sabadell
José Francisco Navajas Adán,  Profesor de Secundaria,  Terrassa
Jorge Riechmann,  Profesor Titular de Filosofía Moral UAM,  Madrid
Juan Carlos Rodrigo Alharilla (alias Fede),  Administrativo UAB,  Sabadell
Gabriel Jover Avellà,  Departament d’Economia Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials-Universitat de Girona,  Girona
Albert Recio Andreu,  Profesor Titular de Economia UAB,  Barcelona
José Luis Gordillo,  Catedrático de Filosofía del Derecho UB,  Barcelona
Daniel Santacruz Moreno,  Empleado Público y Concejal del MIA en el Ayto. de Pinto, Madrid
Tomás Corrales Alberto,  Trabajador Social,  Madrid
Angeles Garcia Mesa,  Trabajadora de Hostelería,  Madrid
Juan Dominguez Rama,  Administrativo,  Madrid
Román Miguel González,  Profesor de Educación secundaria
Guillermo Lusa,  Professor (ara jubilat) de la Universitat Politècnica de Catalunya,  Sabadell
Ginés Fernández,  Director de Mundo Obrero,  Madrid

Posted in General | Tagged , | Leave a comment