Avanti popolo. Il Pci nella storia d’Italia. Exposició dels 70 anys d’història del PCI

Del 14 gener al 6 de febrer es pot visitar a la Casa dell’Architettura de Roma l’exposició Avanti popolo. Il Pci nella storia d’Italia que fa un recorregut pels setanta anys d’història del Partito comunista italiano (PCI). Més tard l’exposició viatjarà per altres ciutats italianes.

Es tracta d’una exposició basada principalment en els documents i documents de la Fondazione Istituto Gramsci, la Fondazione Cespe i l’arxiu fotogràfic de l’Unità. La mostra s’insereix en els esdeveniments culturals dedicats al 150 aniversari de la unificació italiana, documentant el paper que va tenir el PCI, des de la seva fundació a Livorno el 21 de gener 1921 a la seva dissolució a Rimini el 4 febrer de 1991.

L’exposició s’estructura en dos nivells i uneix a documents originals un important aparell multimèdia. La planta baixa està dedicada als aspectes històrics i documentals, seguint un ordre cronològic dividit en sis seccions (1921-1943, 1943-1948, 1948-1956, 1956-1968, 1968-1979, 1979-1991), cadascuna organitzada per paraules clau i enriquida amb anàlisis temàtics.

Es presta especial atenció al manuscrit original dels “Quaderns de la presó” d’Antonio Gramsci, que es mostren per primera cop des de 1948. Es presenten, a més, alguns dels documents més importants de la història el PCI, des del manuscrit de la qüestió meridional de Gramsci a documents autògrafs a Togliatti i Berlinguer.

Al llarg de l’exposició es mostren documents, publicacions i articles d’època que evoquen la realitat del moment. A la sala hi ha divuit pantalles amb vídeos i una selecció de documents digitalitzats dels fons dels arxius del PCI.

La primera planta de la mostra està dedicada completament al disseny gràfic amb dues seccions diferents de contribucions originals creades especialment per a l’ocasió: l’exposició “Progetti, Confronti, Incontri”, trenta-quatre dissenyadors interpreten el que va representar el PCI i l’exposició “Bobo e Cipputi. Due comunisti di carta” on predomina la dimensió satírica, amb vinyetes de Staino i Altan.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Història i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.