Novetat bibliogràfica: “El movimiento obrero en la gran ciudad”

Javier Tébar Hurtado (ed.). El movimiento obrero en la gran ciudad: de la movilización sociopolítica a la crisis económica. Barcelona: El Viejo Topo, 2011.

La història del moviment obrer no és una de les modalitats historiogràfiques de moda, tot i això la producció bibliogràfica sobre el tema continua aportant interessants novetats. Aquest llibre és el resultat de la reelaboració de les ponències presentades el setembre del 2009 en un congrés internacional celebrat a Barcelona. En la publicació s’estudia el desenvolupament del moviment obrer a les grans àrees urbanes espanyoles (Barcelona, Bilbao, Astúries, Sevilla, Madrid, València, Vigo-Ferrol) a més de Porto, París i el nord italià. La novetat del llibre rau en l’atenció que es presta a la interacció entre el moviment obrer i l’espai geogràfic en què es desenvolupa aquest, és a dir, la ciutat i la seva àrea metropolitana, buscant els punts de trobada entre la història urbana i la història social a l’hora d’entendre l’esdevenir del moviment obrer.

També trobem, en algun dels articles, reflexions metodològiques i balanços de les aportacions fetes per la historiografia del moviment obrer en les últimes dècades.

El període estudiat va des dels anys seixanta, en què reapareix de nou amb força el moviment obrer com a actor social -sobretot a finals d’aquesta dècada-, fins a la nova situació que es planteja davant la crisi econòmica dels vuitanta i l’inici de la hegemonia del pensament neoliberal, profundament antisindical.

Potser es troba a faltar un estudi comparatiu entre els models estudiats. La relativa celeritat entre la celebració de les jornades i la publicació del llibre – per desgràcia poc comú- deixa aquesta comparació per a futurs treballs.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Història i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.