S’edita la correspondència completa de César Vallejo

L’editorial valenciana Pre-textos acaba de publicar la correspondència completa del poeta peruà César Vallejo (1892-1938).

El professor Jesús Cabel, editor literari del llibre, ha localitzat 285 cartes, postals, telegrames, destinats a 47 persones diferents, destacant la dirigida a Pablo Abril de Vivero, Juan Larrea i Gerardo Diego.

Aquesta obra ens permet apropar-nos a la vida i l’obra d’un autor que a partir de 1928 s’apropà al marxisme i l’experiència soviètica. Viatjarà en diferents ocasions al país dels soviets i, fins i tot, es plantejarà instal·lar-se, però el desconeixement del rus el farà desistir. A finals de 1928 s’afilia a la cèl·lula parisenca del Partido Socialista Peruano, convertit el 1930 en el Partido Comunista del Peruano, que dirigeix el seu amic Jose Carlos Mariátegui. Vallejo s’endinsarà a partir de llavors en la lectura d’autors marxistes. Aquest compromís polític es reflectirà en la seva obra: la solidaritat amb els més pobres, la crítica del capitalisme o la confiança en un futur revolucionari apareixeran en la seva prosa i la seva poesia.

El 1931, després d’un nou viatge a la URSS, torna a Madrid, on ingressaria en el PCE. El seu testimoni sobre la guerra civil espanyola, el poemari España, aparta de mí este cáliz, és un dels textos poètics més colpidors sobre el conflicte.

Ara podem rescatar aquest César Vallejo marxista i antifeixista a partir de la seva correspondència.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Biografies i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.