Losurdo revisa la llegenda d’Stalin

Karl Kraus deia que, per criticar un llibre, no necessàriament cal llegir-lo, però sí que és convenient fer-ho. És un bon consell, sobretot pel que fa a obres dirigides a crear debat i desmuntar idees consolidades, com és el cas de l’assaig Stalin. Historia y crítica de una leyenda negra (El Viejo Topo, 2011), del filòsof italià Domenico Losurdo.

I de polèmic, el llibre n’és, i molt. Just quan la condemna històrica del llegat stalinià semblava comprovada i acceptada per tota l’esquerra, Losurdo remena les aigües i proposa una revisió de la figura Stalin per tal d’alliberar-lo d’aquelles lectures polititzades que caracteritzaren els anys de la Guerra Freda i el judici històric sobre The Oncle Joe.

Perquè segons l’autor, d’això es tracta: de criticar una “llegenda negra”, laboriosament construïda per una literatura tant d’esquerra (Trotski i Khruixov) com liberal i conservadora (des de l’Arendt d’Els orígens del totalitarisme fins a la CIA), que impedeix avaluar el personatge en la seva autèntica dimensió. Mitjançant un mètode de recerca sempre orientat a la contextualització històrica de les decisions i accions de Stalin i a l’escrutini filològic de les fonts, Losurdo traça el retrat d’un polític realista i adherent al clima i a la correlació de forces dels anys trenta i quaranta del segle XX completament allunyat de la imatge sanguinària i totalitària que predomina en els libres d’història. Tots els esdeveniments polítics, econòmics i militars de l’URSS de Stalin són jutjats des d’aquesta òptica historicista i és impossible donar compte aquí de les tesis i arguments exposats per l’autor.

Només ens basta assenyalar que cada pàgina del llibre suposa per al lector un desafiament a les seves idees sobre l’estalinisme i la realitat de la Unió Soviètica i que sobre ell es discutirà –segurament de forma acalorada– en la premsa d’esquerra del nostre país. I és clar, per a seguir el debat i les crítiques que apareixeran, no cal llegir-se el llibre, però sí que seria convenient fer-ho.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Biografies, Història i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.