Karl Marx: vida i obres

Karl Marx, el gran desconegut. En efecte, i encara que pugui semblar paradoxal, sobre l’home Marx no en sabem gaire i les idees que han circulat sobre ell sovint són incertes i acompanyades pels tòpics més tronats, el més obvi dels quals és que va ser el fundador del marxisme. En realitat, ell no volia fundar cap doctrina que dugués el seu nom: com va dir el 1882, odiava el qualificatiu de “marxista”. Tampoc era gaire conegut per la gent de la seva època. Quan es va haver d’exiliar d’Alemanya era un jove de 25 anys i un dels molts pròfugs polítics que circulaven per Europa. Va tornar a la seva pàtria durant les revoltes de 1848, es va refugiar tot seguit a París i, finalment, va trobar una acomodació a Londres, on només freqüentà un petit cercle d’amics i companys. Després, quan va esdevenir un personatge públic com a ànima de la Primera Internacional (1864), el seu nom va adquirir l’encant d’una bandera llegendària, per la qual cosa començà a desaparèixer l’home de carn i ossos.

Nicolao Merker (Karl Marx. Vita e opere, Roma: Laterza, 2011) reconstrueix la biografia del filòsof de la història, de l’economista i del polític del moviment obrer en un interessant llibre publicat en italià per l’editorial Laterza i que hauria d’anar acompanyat de la lectura de la meravellosa biografia de Marx de Francis Wheen (Karl Marx, Madrid: Debate, 2000).

Ambdós autors ens revelen l’important que foren les experiències vitals de Marx en la conformació de la seva obra i per què la seva figura va ser molt més complexa de la imatge heroica i granítica que ens ha llegat la tradició comunista del segle XX. En definitiva, dues obres que lliguen el context en què va viure Marx amb les informacions històriques i les reflexions crítiques sobre la història del marxisme, les dinàmiques internes del pensament marxista i els grans esdeveniments de l’Europa contemporània.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Biografies, Història i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.