Terry Eagleton reivindica a Marx

Acaba de sortir l’edició en castellà de l’obra més recent de l’intel·lectual marxista Terry EagletonPor qué Marx tenía razón” (Madrid: Península, 2011). Es tracta d’una reivindicació del pensament de Marx, un llibre on es desmunten, una a una, les objeccions habituals que s’han fet al pensament marxià, deixant clar, però, que Marx no era infalible.

Al prefaci de l’obra el mateix autor explica les circumstàncies en que es va forjar:

«Aquest llibre es va originar a partir d’una única i cridanera possibilitat: I si totes les objeccions que es plantegen més habitualment a l’obra de Marx estiguessin equivocades? O, si més no, tot i no ser destarotades del tot, sí que ho fossin en la seva major part?

Amb això no pretenc insinuar que Marx no donés mai un pas en fals. No sóc d’aquest gènere d’esquerres que, d’una banda, proclamen devotament que tot és susceptible de crítica i, alhora, quan se’ls demana que proposin encara que només siguin tres punts importants que es puguin retreure a les tesis de Marx, reaccionen amb malhumorat silenci. Jo mateix tinc els meus propis dubtes sobre algunes de les idees marxianes i crec que aquest llibre ho ha de posar prou de manifest. Però la veritat és que Marx va tenir la suficient raó a propòsit del suficient nombre de qüestions importants com perquè anomenar marxista pugui ser una descripció raonable d’un mateix ».

Podeu llegir el primer capítol clicant aquí

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Filosofia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.