L’exposició Preses de Franco a Sabadell

Del 2 al 19 de març al Casal Pere Quart

Horari de l’exposició: De dilluns a divendres, de 8 a 22 h; dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 i de 18 a 21 h

L’exposició, produïda per l’Associació Catalana d’Investigacions Marxistes i la Fundación de Investigaciones Marxistas, vol mostrar les experiències penitenciàries de les dones empresonades, a través d’un diàleg entre memòria i història, entre imatges i testimonis que ens acosten a la realitat des d’una perspectiva biogràfica. Experiències de dones que van ser separades dels seus fills i van patir les inhumanes condicions del sistema penitenciari franquista en presons i convents, els càstigs, les humiliacions, la tortura física i psicològica. Però també experiències de supervivència i solidaritat.

Aquesta exposició vol contribuir a fer visibles les històries de moltes dones que, des de les seves reivindicacions, van obrir una escletxa en el model de societat dominant, desafiant tant el feixisme com la societat patriarcal.

La història d’aquestes dones i les seves experiències penitenciàries ens remeten, tal com argumenten els investigadors principals d’aquest projecte, a una història que se’ns presenta “com una tasca intel·lectual i ètica sense la qual difícilment podrem entendre les dimensions de la política d’extermini portada a terme pel franquisme”.

Exposició en homenatge a totes les dones que van patir la repressió franquista, i que per la seva condició de dones i represalies que van patir en aquell moment, van ser empresonades perdent els drets polítics i la seva independència. L’exposició mostra les seves experiències penitenciàries entre imatges i testimonis que ens acosten a la realitat que van viure des d’una prespectiva biogràfica. Experiències de dones que van ser separedes dels seus fills i van patir les inhumanes condicions del sistema penitenciari franquista en presons i convents, els càstigs i les humiliacions, la tortura física i psicològica, però tambè mostra les experiències de supervivència i solidaritat.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Activitats, Història i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.