Gramsci i la geopolitica actual

A tall de curiositat intel·lectual, reproduïm aquí una de les notes que va escriure Antonio Gramsci a la presó l’any 1930 i que es poden consultar al quadern 2 de l’edició crítica dels “Quaderns” que va fer Valentino Gerratana.

Atès el que està passant al món, ens semblen unes paraules que tenien quelcom de profètic.

Atlàntic-Pacífic

Funció de l’Atlàntic en la civilització i l’economia moderna. Es desplaçarà aquest eix al Pacífic? Les masses més grans de població del món són al Pacífic: si la Xina i l’Índia esdevinguessin nacions modernes amb grans volums de produccions industrials, la seva separació de la dependència europea trencaria -efectivament- l’equilibri actual: transformació del continent americà, desplaçament de l’eix de la vida americana de la costa atlàntica a la costa del Pacífic, etc. Analitzar totes aquestes qüestions en termes econòmics i polítics.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Economia i Treball, Materials i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.